Lyftteknik - Så här gör du för att lyfta rätt

Lyftteknik och en bra ergonomi vid lyft är avgörande för alla som hanterar tunga föremål i arbetet eller privatlivet. Genom att lyfta rätt, med rätt lyftteknik kan du minska risken för skador och få en bättre arbetsprestation. Kom ihåg, en bra lyftteknik handlar om mer än att bara böja på knäna. Här får du all nödvändig information om hur du ska lyfta tunga saker!

 

Så här lyfter du rätt när du ska göra tunga lyft

  • Förberedelse: Se till att din väg är fri från hinder innan du lyfter.
  • Fotposition: Placera fötterna axelbrett isär, det ger en stabil grund.
  • Böj knäna: Böj dig vid knäna, inte vid midjan.
  • Håll nära: Håll föremålet så nära din kropp som möjligt.
  • Lyft med benen: Använd benens styrka, inte ryggen, när du lyfter.
  • Rör dig mjukt: Undvik snabba eller ryckiga rörelser.

 

Tänk på det här när du ska bära tungt

När du ska bära tungt, bör du alltid planera lyftet i förväg. Tänk på din positionering, hur du greppar föremålet, och se till att ha en jämn viktbelastning genom hela lyftet.

 

3 anledningar till värför det är viktigt att lyfta rätt

Att lyfta rätt är viktigt när du ska bära tungt:

  1. För att undvika skador: Att använda rätt lyftteknik minskar risken för rygg- och muskelskador.
  2. För ökad effektivitet: Korrekta ergonomiska lyft gör det möjligt att lyfta tyngre föremål och utföra arbetsuppgifter mer effektivt.
  3. För långsiktig hälsa: Genom att lyfta rätt bevaras kroppens hälsa och välbefinnande över tid.

 

Hur kan man skapa rätt förutsättningar för att lyfta rätt?

Använd rätt hjälpmedel

För tyngre lyft kan lyfthjälpmedel göra stor skillnad för ergonomin i lyftet, men också för att transportera ett föremål från en plats till en annan istället för att bära. Hjälpverktyg förenklar lyftprocessen och minimerar den fysiska ansträngningen. I vårt sortiment finns bland annat smidiga plattformsvagnar, rullcontainers eller pallvagnar som bidrar till en enklare och effektivare materialhantering.

 Vill du ha mer information eller tips på hjälpmedel, hittar du det i vår artikel med exempel på tunga lyft-hjälpmedel.

 

Anpassa arbetsmiljön

En välorganiserad och anpassad arbetsmiljö kan underlätta lyft och förflyttningar. Genom att ha rätt belysning, fria gångvägar och tillräckligt med utrymme minskar risken för att snubbla eller tappa balansen vid lyft. Dessutom, genom att placera de ofta använda föremålen på en höjd som är ergonomisk, kan du undvika onödiga böjningar och sträckningar.

 

Regelbundna pauser och stretchövningar

Att införa regelbundna pauser och uppmuntra anställda att göra stretchövningar kan vara avgörande för att förhindra muskeltrötthet och överansträngning. Dessa pauser ger möjlighet till återhämtning och kan också minska risken för kroniska skador som kan utvecklas över tid.

 

Vad räknas som tunga lyft?

Tunga lyft kan variera beroende på individ och situation, men generellt räknas föremål som väger mer än 15–25 kg som tunga. Det är inte bara vikten som avgör, utan även hur ofta och på vilket sätt du lyfter. Arbetsförhållanden och individens fysiska förmåga påverkar också bedömningen. 

 

Hur mycket får man lyfta på jobbet?

Hur tungt man får lyfta på jobbet regleras av arbetsmiljölagar och kan variera beroende på arbetsplats och typ av arbete. Generellt sett bör arbetsgivare se till att lyftvikt och arbetsuppgifter inte innebär risk för skador eller ohälsa. Inom många branscher används riktlinjer som säger att man bör undvika att lyfta tyngder över 25 kg manuellt. För tyngre lyft bör arbetsgivare tillhandahålla lämplig utrustning och utbildning för att minimera riskerna för arbetstagarna.